Rychlá pomoc při běžné nevolnosti
Nevolnost, bolest žaludku, křeče ve střevech, plynatost, klasické obtíže spojené většinou s tím, že sníme něco špatného nebo to přeženeme s množstvím jídla. Většinou sáhneme po nějakém prášku nebo kapkách z lékárny. Vyměňte je za jiný způsob úlevy. Přírodní cesta je vždy lepší volba a navíc většinou máte vše, co potřebujete po ruce ve své kuchyni.
· Bobkový list: možná vás to překvapí ale obyčejný bobkový list, který jistě ve spíži máme všichni, nám dokáže ulevit od zažívacích obtíží. Jednoduše si připravte čaj z jeho lístků. Stačí dva nebo tři sušené listy zalít horkou vodou, nechat 15 minut vyluhovat a vypít.
· Majoránka: na rychlou pomoc při přejedení použijte čaj z majoránky. Jednu lžičku sušené majoránky zalijte vodou, nechte vyluhovat 10 minut a poté vypijte hned po jídle. Budete rychleji trávit a uleví se vám.
· Heřmánkový a mátový čaj: heřmánek i máta jsou výborné byliny, které se užívají při všech žaludečních i střevních nevolnostech. Můžete je pít samostatně, ovšem společně se obě byliny výborně doplňují. Heřmánek zklidňuje podráždění žaludku i střev a máta napomáhá trávení. Dohromady tedy tvoří skvělý pár, který zatočí s každou nepříjemnou nevolností a velmi brzy vám uleví.
· Rýže: suchá bílá rýže je běžně podávána při průjmech. Dokáže totiž vsáknout tekutiny a tak stolici zpevní a zbaví vás průjmu. Navíc ale také umí zklidnit podrážděný žaludek. Kromě rýže vám úplně stejně poslouží i suché bílé pečivo.
· Banán: jako asi jedné ovoce, které je dovoleno jíst při střevních a žaludečních obtížích je právě banán. Umí zklidnit žaludek, navíc obsahuje draslík, který umí dobře rozpohybovat střeva a jsou také lehce stravitelné.
· Zázvor: tenhle štiplavý kořen je malý zázrak. Nejenže účinně bojuje s nachlazením, ale uleví i od zažívacích obtíží a urychlí trávení. Preventivně po jídle ho můžete pít klidně denně. Stačí si s nakrájených kousků uvařit čaj. Nemusíte si vždy ale vařit čaj. V letních měsících vás skvěle osvěží a navíc pomůže s trávením, nápoj připravený s pár kousků zázvoru, pár kapek citrónu a vody.